Safety first zit bij de meeste bedrijven in het DNA. Zeker wanneer het aankomt op het beheer en onderhoud van assets. Assets in alle soorten en maten: groot, klein, eenvoudig of complex. Bij Spectades zorgen we ervoor dat de Infor EAM software op de juiste manier wordt toegepast waarbij safety first het vertrekpunt is. Met digitalisering kunnen we daar het kenmerk “gemak” aan toevoegen. “Safety” en “gemak” zul je in eerste instantie niet direct in een adem noemen, maar toch zijn we daarin succesvol geslaagd. In dit artikel gaan we aan de hand van een voorbeeld bij een van onze klanten toelichten hoe dit succesvol is geïmplementeerd. Wil je meer weten over de Spectades Safety Blueprint? Download dan onze whitepaper
Klinkt interessant, maar hoe werkt dat dan?
De samenhang tussen de onderwerpen “safety” en “gemak” wordt mogelijk gemaakt door de Infor EAM software. Om te beginnen zullen we de meest voorkomende en belangrijke begrippen toelichten.
Asset (management)
Groot, klein, eenvoudig of complex: over elke asset moet worden nagedacht en wordt er vastgelegd hoe de asset in een proces beheerd wordt. Het ene proces kent slecht twee stappen terwijl een schakel van assets wel tientallen stappen kent. Het totale beheer van de asset, inclusief investeringen en veiligheid.
LOTO
De term komt veelvuldig voor bij processen voor onderhoud. LockOut/TagOut (LOTO) waarborgt dat gevaarlijke apparatuur en machines correct worden uitgeschakeld en niet worden ingeschakeld voordat het onderhoud klaar is. Het zorgt er ook voor dat er op geen enkele wijze een energiebron kan worden aangesproken die het proces weer aan zet zodat men met de onderhoudswerkzaamheden begint. De naam komt voort door de aanwezigheid van een tag bij het slot. En als afsluiting niet mogelijk blijkt, dan hangt er alleen een tag.
Permit to work
Laten we deze uitleg beperken tot het werkbriefje, de werkorder of de vergunning om met de werkzaamheden te beginnen. In praktijk kent dit natuurlijk vele varianten en variabelen. Maar voor deze context is dit voldoende.
Gemak
Gemak is een vrij ruim begrip natuurlijk. In deze uitleg komt het neer op digitaal (ver)werken, mobiel werken en alle positieve gevolgen die daar bij horen. Reduceren van overhead, papierloos werken en realtime inzichten zijn daar voorbeelden van.
In de praktijk
Bij een klant van ons hebben we gemak en digitalisering toegevoegd aan hun werkproces. En safety is daar ook niet alleen een hygiënefactor, maar er hangt zelfs een grote teller waarbij wordt bijgehouden hoe lang er al ongevalvrij wordt gewerkt. Dus het belang van veiligheid staat hier bovenaan de prioriteitenlijst.
Werkgebied
De klant die we voor deze whitepaper als voorbeeld hebben genomen is een afvalverwerkingsfabriek met grote verbrandingsovens. Je kunt je misschien wel voorstellen dat zo’n bedrijf strenge veiligheidseisen kent en dat in processen heeft vastgelegd. Voor het onderhoud hebben we flinke verbeteringen gerealiseerd.
Resultaten
Het onderhoud onderhoud van de grote verbrandingsovens is een flinke uitdaging. Hoge temperaturen, dampen die je niet perse wilt inademen en de tijd die ervoor nodig is vragen om een goed proces. De veiligheidsmodule in Infor EAM waarborgt en stimuleert veiliger werken.
Permits
De aaneenschakeling van processen zorgt ervoor dat de ovens niet meer aan kunnen voordat alle vinkjes op groen staan. Elke stap realiseert een permit voor de volgende stap in het proces.
Papierloos
De grote zorgvuldigheid in al deze stappen maken het een intensief proces met vele schakels. Voor deze klant hebben we al deze checklist gedigitaliseerd en het papier daardoor overbodig gemaakt.
App
Door de digitale checklists te ontsluiten naar een mobiel device kunnen de stappen eenvoudig worden doorlopen en afgewerkt.
Realtime data en inzicht
Doordat het papier overbodig is en er met de app rechtstreeks in het Infor EAM systeem gewerkt wordt kan er realtime inzicht worden verschaft. De data is actueel en daardoor is het managen van het werk een stuk geoptimaliseerd.